Wat is 'Acceptance and Commitment Therapy'?

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy, een nieuwe vorm van Gedragstherapie. Deze therapievorm heeft de Training Farm doorontwikkeld naar een trainingsvorm. Daarom spreken we over Acceptance and Commitment Training.
Binnen ACT leren deelnemers om het zinloze gevecht met vervelende gedachten, emoties en lichamelijke sensaties te staken. Hierdoor zijn deelnemers in staat om hun aandacht te richten op de dingen die ze werkelijk belangrijk vinden in het leven. Bijvoorbeeld de werkzaamheden die ze in hun baan uitvoeren. De kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke omstandigheden uiteindelijk ten koste gaat van een vitaal en waardevol leven. 

Om ons heen en bij onszelf merken we vaak genoeg dat veel twintigers en dertigers vechten met zaken die, volledig of bijna helemaal buiten onze controle liggen. En dat is zonde van onze tijd.

Acceptance and Commitment Training (ACT) dankt zijn naam aan een van de kernboodschappen. Accepteer wat buiten je controle ligt, terwijl je tegelijkertijd jezelf Committeert om actie te ondernemen die de kwaliteit van je leven en werk verbeterd.

Psychologische Flexibiliteit
De focus van ACT ligt op het vergroten van de psychologische flexibiliteit. Hoe groter de flexibiliteit, hoe beter je kunt omgaan met de grillen van het leven, en je sneller geneigd bent om de dingen te doen die écht belangrijk voor je zijn i.p.v. jezelf te verliezen in vervelende gedachten en emoties. Je psychologische flexibiliteit vergroot je door aan de slag te gaan met 6 kernprocessen.

act-hexaflex-training-farm

Acceptatie: Het actief uitnodigen van vervelende gedachten, gevoelens en omstandigheden.
Defusie: Loskomen van je gedachten, zodat deze je minder snel zullen raken.
Zelf als Context: Een andere, meer flexibele relatie met jezelf creëren.
- Contact met het hier en nu: In contact komen met het hier en nu.
Waarden: Ontdekken wat je werkelijk belangrijk vindt in het leven.
- Gecommitteerde Actie: Dingen gaan ondernemen op basis van je waarden.

ACT zorgt voor een vrolijke, speelse levenshouding, waarbij alle angst en pijn die inherent is aan het leven op de koop toe wordt genomen. Voor de echte fan hebben we hieronder een selectie aan boeken en websites samengesteld om je zo goed mogelijk te voorzien van informatie over deze effectieve methode. 

Boeken