Waarom we positieve veranderingen vaak niet doorvoeren

Er kan altijd wel iets beter in het leven. En iedereen wil wel iets veranderen. Een paar voorbeelden: Meer tijd aan je vrienden besteden, meer werken aan je persoonlijke ontwikkeling of gaan voor die promotie. Want de gedachte is: 'Als ik X verander dan krijgt mijn leven een boost.'

Helaas blijken veel mensen de verandering niet door te voeren, terwijl ze het wel zouden willen. In deze animatie leg ik uit waarom het niet zo gek is om de verandering niet door te voeren. En natuurlijk, wat je hier aan kunt doen.

 

Demonen op de boot Metafoor

Stel je voor dat je een schip bestuurt dat zich op open zee bevindt. In de verte liggen een paar mooie eilanden. Deze eilanden staan symbool voor de dingen die jij écht belangrijk vindt. Bijvoorbeeld je gezondheid, het werk dat je doet, zelf-ontwikkeling, en je vrienden.

Maar je bent niet de enige op de boot. Er zijn ook vampieren, zombies en skeletten.
En deze wezens hebben een bijzondere gave. Ze kunnen er namelijk voor zorgen dat jij je hopeloos, angstig, verdrietig en dom zult voelen.

Maar, gelukkig hebben ze een deal met je gesloten.  Zolang jij, niet richting een van de eilandjes vaart.  Maar stuurloos blijft ronddobberen, dan blijven ze rustig chillen en doen ze helemaal niks.
Dit klinkt als een goede deal. Jij blijft rustig ronddobberen en geniet lekker van de zon. En dat lijkt ok, voor een tijdje.

Maar na verloop van tijd raak je verschrikkelijk verveeld. Je denkt ‘Wat voor leven is dit nu eigenlijk?’. Je wil eigenlijk richting de eilanden varen. Omdat daar de dingen zijn die je leven echt betekenis geven. Je verzamelt moed, draait aan het roer en zet koers richting de kust.

Maar zodra je dit doet, worden de vampieren, zombies en skeletten boos. Ze zorgen ervoor dat jij je bang voelt. Zo bang dat je er misselijk van wordt. Ze doen je laten geloven dat je een mislukkeling bent, dat je altijd faalt met alles en ze zorgen voor  allerlei nare herinneringen.
Alleen het interessante is, is dat deze wezens je wel kunnen bedreigen, ervoor kunnen zorgen dat jij je angstig voelt, slecht over jezelf gaat denken, maar fysiek kunnen ze je geen kwaad doen. Ze kunnen je niet vermoorden. Het enige wat ze kunnen, is je intimideren en er angstig uitzien.

Zodra je dit realiseert, betekent dit, dat je jouw schip overal naar toe kan sturen. Je vrij bent om te gaan waar je maar heen wilt, zolang je maar aanvaard dat die nare wezens je constant proberen te bedreigen. Het enige wat je moet doen om de eilanden te bereiken, om de richting op te gaan die jij belangrijk vindt, is door de wezens gewoon te accepteren door ze om je heen te houden, ze tegen je te laten gillen en schreeuwen, en ondertussen wel je schip op koers houden.

Maar, als je niet wil dat deze figuren je bang maken, is je enige keus om doelloos te blijven ronddobberen. Soms is het misschien wel lekker in de zon… en hierdoor zou je dit de 'comfortzone' kunnen noemen, maar vaak is het ronddobberen zo saai dat je het beter de ‘misere-zone’, of de ‘loop-je-leven-mis’-zone kunt noemen.

Kortom, als jij je boot wel richting de belangrijke dingen in je leven opstuurt, ongeacht hoe hard de zombies, vampieren en skeletten ook schreeuwen, dan zul je merken dat je hier naar verloop van tijd aan gewend raakt… En als- je ze echt goed bekijkt zijn ze toch niet zo eng als je dacht. Tuurlijk veranderen ze niet in fluffy, lieve konijntjes. Maar je vindt ze wel iets minder bedreigend.. En wat belangrijker is: je kunt ze gewoon aan boord om je heen houden zonder dat je er al teveel door laat afleiden. Er is meer om je heen: de zon, de zee, vissen, grappige pinguïns... Ook terwijl die nare wezens om je heen hangen, kun je genieten van de richting die jij vaart.

Probeer ze daarom ook te zien voor wat ze werkelijk zijn. Gewoon nare wezens. Maar ze kunnen je niet doden en je niet dwingen een andere koers te varen. Want dat doe jij.

Als jij een betekenisvolle verandering wilt maken in je leven, dan kan ik je verzekeren dat     de zombies, de vampieren en daarmee je angsten en vervelende gedachten  je altijd zullen proberen te ontmoedigen. De vraag is, ben jij bereid om te leren hoe je hier effectief mee om kan gaan zodat je meer  gaat doen wat je écht belangrijk vindt. Of blijf je liever ronddobberen op zee?? Aan jou de keuze....

Benieuwd?

Bij de Training Farm leer je technieken hoe jij je niet meer laat leiden door de enge wezens die iedereen in zijn leven heeft. Zodat jij de richting op kan varen die jij wil,  zodat je meer betekenis aan je leven kan geven. Dat je kan kiezen voor de carrière die jij wil, dat je gezonder gaat leven, diepgaandere relaties opbouwt. Jezelf kan uitdagen om een boek te schrijven, een triatlon te lopen, een opleiding te volgen.

Probeer de gratis videocursus 'Geef jezelf een boost'

Training Farm. Minder stress. Gezonder leven,.