Wat is Acceptance and Commitment Therapy?

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy, een nieuwe vorm van Gedragstherapie. Deze therapievorm heeft de Training Farm doorontwikkeld naar een trainingsvorm. Daarom spreken wij over Acceptance and Commitment Training.
Met ACT leer je om het zinloze gevecht met vervelende gedachten, emoties en lichamelijke sensaties te staken. Hierdoor kun je beter je aandacht richten op de dingen die je werkelijk belangrijk vindt. De kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke gebeurtenissen uiteindelijk ten koste gaat van een vitaal en waardevol leven. 

Om ons heen en bij onszelf merken we vaak genoeg dat veel mensen vechten met zaken die volledig of bijna helemaal buiten hun controle liggen. En dat is zonde van de tijd en energie.

De naam Acceptance and Commitment Training (ACT) geeft de kernboodschap aan: Accepteer wat buiten je controle ligt, terwijl je tegelijkertijd jezelf Committeert om actie te ondernemen die de kwaliteit van je leven verbeterd.

Psychologische Flexibiliteit
De focus van ACT ligt op het vergroten van de psychologische flexibiliteit. Hoe groter de flexibiliteit, hoe beter je kunt omgaan met de ups & downs van het leven. Waardoor je sneller de dingen kunt doen die écht belangrijk voor je zijn i.p.v. jezelf te verliezen in vervelende gedachten en emoties. Je psychologische flexibiliteit vergroot je door aan de slag te gaan met 6 kernprocessen.

act-hexaflex-training-farm

Acceptatie: Het actief uitnodigen van vervelende gedachten, gevoelens en omstandigheden.
Defusie: Loskomen van je gedachten, zodat deze je minder snel zullen raken.
Zelf als Context: Een andere, meer flexibele relatie met jezelf creëren.
- Contact met het hier en nu: Ontdekken wat er op dit moment speelt.
Waarden: Ontdekken wat je werkelijk belangrijk vindt in het leven.
- Gecommitteerde Actie: Dingen ondernemen op basis van je waarden.

ACT zorgt voor een vrolijke, speelse levenshouding, waarbij alle angst en pijn die hoort bij het leven op de koop toe worden genomen. Voor de echte fan hebben we hieronder een selectie aan boeken en websites samengesteld om je zo goed mogelijk te voorzien van informatie over deze effectieve methode. 

Boeken