De 6 soorten perfectionisten en hoe je ze herkent

Wist je dat perfectionisme vaak niet voortkomt vanuit het streven naar kwaliteit? Vaker komt perfectionisme voort uit zelfbescherming om afwijzing en verwijten te voorkomen.
Resultaat: Ontevredenheid en (nog meer) angst om te falen als gevolg.

Er zijn 6 soorten perfectionisten. Hieronder de beschrijvingen zodat je collega's of jezelf makkelijker kan leren herkennen.

1. De control freak

Voordat je samen met een collega naar een klant gaat vraagt hij/zij geregeld 'Heb je alles wel meegenomen?'

2. De erkenning zoeker

Als je een collega niet vraagt om mee te doen aan een nieuw project omdat hij/zij te druk is met andere werkzaamheden, stapt deze collega direct naar de projectleider om te onderzoeken hoe dat zit. Deze collega vindt zichzelf heel geschikt voor dit project, ook al loopt hij/zij over in het werk.

3. De bange vuurpijl

Uit angst om af te gaan voor een acquisitiegesprek oefent een collega het gesprek tot in het oneindige.

4. De slappe bodem

Je collega is bang om door de mand te vallen. 'Straks hebben ze door dat ik geen goede trainer ben' Dus studeert hij/zij dat communicatiemodel heel goed in voordat hij/zij het durft te gebruiken in trainingen.

5. De uitsteller

Je collega komt maar niet toe aan het schrijven van zijn/haar strategieplan. Hij/zij denkt: 'Wat kan ik precies schrijven over de strategie? Hoe kan ik zo goed mogelijk overkomen?'

6. De pleaser:

Je collega stelt alleen vragen aan de bestuurscommissie als het écht goed doordachte vragen zijn, dat vinden zijn collega's namelijk prettig.

Deze angst is overigens niet alleen nadelig. Hij is af en toe ook nuttig, hij zorgt er bijvoorbeeld voor dat je je goed voorbereidt.

Het vervelende is dat een perfectionist het risico dat hij loopt zo graag overdrijft. Hij verkrampt daardoor en zal geforceerd proberen fouten te vermijden. Deze stijfheid brengt spanning met zich mee, waardoor de perfectionist juist minder gaat presteren. Denk bijvoorbeeld aan een klant gesprek voor een opdracht die je heel graag wilt hebben. Hoe banger je bent dat het fout gaat, hoe meer je tijdens het gesprek zult stotteren. 

Uit: Fouten maken moet - Remko van der Drift