De cirkel van controle

Wanneer je cirkel van zorgen veel groter is dan je cirkel van invloed of controle, dus wanneer jij je druk maakt over veel zaken waaraan je niets kunt veranderen, voel jij je op den duur boos, gefrustreerd of zelfs ziek. Bovendien krimpt je cirkel van invloed verder, omdat alle energie opraakt door zinloos getob. Er zijn twee manieren om ervoor te zorgen dat de cirkel van invloed de cirkel van zorgen meer gaat overlappen. Allereerst door je cirkel van invloed te vergroten. Dat kan door datgene waarvan je last hebt aan te pakken, of door je overtuigingskracht en sociale vaardigheden in te zetten om andere mensen tot verandering te bewegen. Wanneer dat allebei niet lukt, is het noodzakelijk je cirkel van invloed te verkleinen. Je kunt bijvoorbeeld je werkwijze veranderen. Meestal kun je je energie beter besteden aan het veranderen van jezelf dan aan het veranderen van de wereld.

cirkel-van-controle

Als we kijken wat zich in onze cirkel van zorgen bevindt, zien we dat we op sommige dingen niet echt invloed kunnen uitoefenen en op andere wel. De zaken waar we wel wat over te zeggen hebben, kunnen we nog eens binnen een kleinere cirkel plaatsen: een Cirkel van invloed. Door vast te stellen aan welke van deze twee cirkels je de meeste tijd en energie besteedt, kun je erachter komen hoe proactief je bent.

De problemen waar we dus mee te maken krijgen, vallen in drie categorieën: a. Volledige controle (problemen die te maken hebben met ons eigen gedrag), b. Indirecte invloed (problemen die te maken hebben met gedrag van anderen), c. Geen invloed (problemen waaraan we niets kunnen doen, het verleden of aspecten uit de omgeving).