10 tips om van je goede voornemens een succes te maken

10 tips om van je goede voornemens een succes te maken

Ken je dat: Je hebt je op 1 januari vanalles voorgenomen en halverwege februari moet je jezelf weer even herinneren wat die voornemens ook al weer waren. In maart hoor je niemand er meer over en in december begint het riedeltje weer opnieuw. Ik ga het dit jaar helemaal anders aanpakken. Om te zorgen dat ik ze nu wel echt uitvoer. Eerder deelde ik al 6 tips om een succes te maken van je goede voornemens. Die vind je hier en hier. Bij deze de laatste 4. Om ook jou te laten doen, wat je nou werkelijk wilt.

7. De wortel versus de stok

Een ezeltje die met een stok wordt opgejut om andere gedrag te vertonen, zal zijn gedrag veranderen. Maar niet van harte. Bovendien zal hij steeds slechter presteren; hij wordt koppig en raakt uitgeput. Hij doet het niet van harte. Een ezel die beloond wordt voor gedrag omdat hij een wortel krijgt, zal veel meer presteren. Hij wil ervoor gaan en wordt positief beloond. Het resultaat op korte termijn is hetzelfde, maar op lange termijn kun je je voorstellen dat de wortel beter zal werken dan de stok. Hetzelfde geldt voor ons. Als hard zijn voor jezelf een goede manier zou zijn om je gedrag te veranderen, dan was je gedrag waarschijnlijk perfect nu. Probeer jezelf niet te motiveren door veroordelend en erg kritisch naar jezelf te zijn. Maak jezelf los van perfectionistische verwachtingen en harde zelfkritiek. En probeer in plaats daarvan elke kleine stap in de juiste richting te herkennen. Beloon jezelf - dit kan al door jezelf complimenten te geven. Zoek naar manieren om je vooruitgang bij te houden. En als je support hebt gezocht bij iemand: deel deze stappen in jouw goede richting! Keep up the good work!

8. Sticky notes worden je beste vrienden

Help jezelf herinneren aan je acties. Door de drukte van de dag is het makkelijk om dit te vergeten. Sticky notes worden je beste vrienden; plak ze op de spiegel, je keukenkastjes, de deur, noem maar op. Zet de acties die je wilt doen in je agenda en help anderen om je eraan te herinneren. Be creative; hang een tag aan je sleutelbos, een herinneringsbandje aan je horloge; alles om jou te herinneren aan datgene wat jij belangrijk vindt. Wat ook kan helpen is om je activiteit op een vast moment op de dag te doen; bijvoorbeeld dat dagelijkse moment voor een adempauze tijdens het koken, mindfulness oefeningen tijdens het douchen of standaard op zondag na je ontbijt de tijd nemen om vrienden te bellen. It’s up to you! Deze herinneringen benadrukken hoe belangrijk het is voor jou. En ze helpen je om concurrerende activiteiten te vermijden.

9. Wat moet. Dat moet.

Vraag jezelf af of je bereid bent om oncomfortabele dingen te ervaren. Nieuwe dingen beoefenen is vaak saai, stom of beangstigend. Jezelf in het zweet werken tijdens een bootcamp klasje, vaker een presentatie geven op werk omdat je promotie wilt maken of een date mee uit vragen. Thee bestellen in plaats van dat lekkere wijntje of een etentje afslaan om te sparen voor je droomreis. Het roept vaak vervelende emoties en gedachten op als we iets gaan doen wat echt belangrijk voor ons is. Dus de vraag is: Wat vind je zo belangrijk, dat je dit ervoor over hebt?

10. Be SMART

Waarschijnlijk ken je de term wel: S.M.A.R.T. doelen stellen. Het wordt vaak op de werkvloer gebruikt, maar het is voor je goede voornemens ook een handig trucje. Check je goede voornemens op de volgende dingen, om je succeskans te vergroten:

S: Specific. Wanneer en waar wil je je acties uitvoeren?

M: Meaningful. Welke waarden zijn gekoppeld aan je voornemen?

A: Adaptive. Hoe kun je de acties die horen bij je goede voornemens in je leven voegen? En wat zijn de voordelen ervan?

R: Realistic. Is het voornemen dat je hebt realistisch wat betreft tijd, geld, energie, gezondheid en vaardigheden? Zo niet stel jezelf een realistischer doel, bijvoorbeeld een doel om aan de benodigde tijd, energie, vaardigheden enzovoort te komen.

T: Time-framed. Op welke dag(en) en tijd ga je de acties uitvoeren om je goede voornemens te laten slagen? En voor hoe lang ga je dit doen?

Dat waren de 10 tips om je goede voornemens echt uit te voeren. Heb je de eerste 6 tips nog niet gelezen? Je vindt ze hier en hier.

Wat zijn jouw goede voornemens? En welke tips ga jij gebruiken? Ik ben benieuwd! Laten we er in 2017 een topjaar van maken. Achterna die dromen. Ook al lijken er in eerste instantie enorm veel beren op de weg. Als het allemaal zonder slag of stoot zou gaan, dan had je het waarschijnlijk al lang gedaan. Niet zo gek dus dat het waarschijnlijk lastig gaat worden. Maar als het goed is, vind je jouw voornemens zo belangrijk dat je je niet laat leiden door die beren, drempels en al die andere zaken. Laat je me weten hoe het uitvoeren van jouw goede voornemens je vergaat? Ik ben benieuwd!