Happy Nieuwe Voornemens

En 10 tips hoe je ze dit keer wel echt uitvoert

Vol frisse moed neem ik mezelf aan het einde van het jaar allerlei dingen voor. Eerder naar bed (eigenlijk neem ik me dit iedere ochtend voor, maar ach), mijn lieve vrienden vaker zien, minder vaak wijntjes drinken, intensiever sporten, enzovoort. En dat bedenken van voornemens, daar ben ik best goed in. Vooral als ik lekker op de bank zit met de kaarsjes aan, terwijl ik nog even een kerstkransje van de boom pluk. Dan mijmer ik dat ik het over een maand heel anders aanpak. Grappig: Alsof ik vanaf 1 januari een compleet ander mens ben. Ja, soms wel maar dat is meestal niet hoe ik het had bedacht. Het komt eerder neer op moe en chagrijnig met de januari maand voor de deur, minder feestjes en meer kou. Laat ik juist dan vaak geen zin hebben in die goede voornemens. Niet heel gek dat ik ze vaak niet lang volhoud.

Tijd om het dit jaar heel anders aan te pakken.

Ik heb 10 tips op een rijtje gezet en deel hier de eerste 3.

1. Vind je motivatie: Koppel je goede voornemens aan waarden die je belangrijk vindt

Voor degenen die de Training Farm al even volgen, zal dit bekend zijn. Waarden zijn zo handig. Een soort van motortje die ons in de goede richting stuurt. Vraag jezelf af waarom het zo belangrijk is om je goede voornemen uit te voeren. Wat is jouw motivatie? Het kan enorm helpen om te weten waarom je dit wil doen. Wat doet er voor jou, heel diep in je hart, zo erg toe, dat je het in 2017 echt wilt doen? Welke waarden zijn voor jou zo belangrijk dat je het ook gaat doen als je het saai vindt, belachelijk of als je geen zin hebt? Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk om goed voor mezelf te zorgen; een goede gezondheid te hebben. Als het regent herinner ik mezelf daar aan en dan fiets ik alsnog naar de sportschool. Meestal dan. En als ik thuis blijf, is dat in elk geval een bewuste keuze geweest. Koppel je acties, je voornemens, aan iets dat veel betekenis voor je heeft. Dat verhoogt de kans op succes. Je bent dan veel meer geneigd om het daadwerkelijk te doen. Om inderdaad gezonder eten, meer te sporten, nieuwe mensen te ontmoeten en hobby's op te pakken.

2. Herken je excuus-machine

Je brein kun je zien als een excuus machine. Zodra je jouw nieuwe voornemens in praktijk wilt brengen, zal je allerlei excuses op je afgevuurd krijgen vanuit je hersenen: 'Ik ben te moe. Ik ben niet zo lekker. Ik heb al hard gewerkt. Ik ben te druk. Morgen kan het ook wel. Of volgende week. Anderen doen het ook niet. Dit ene drankje kan nog wel. Ik hou niet zo van bootcamp. Het regent, ik wacht wel tot het droog is. Eerst nog even mijn mail wegwerken. Die extra chocolade heb ik verdiend, etc.'

De truc is om jezelf los te maken van deze excuses. Je zou ze kunnen zien als verhalen in je brein. Woorden. Merk ze op. Geef ze een naam (ha, daar is het ‘ik-ben-te-moe-verhaal’ weer). En laat die verhalen vervolgens komen en gaan. Als je wacht totdat je brein stopt met dit soort gedachten, kun je eeuwig wachten. Het stopt namelijk nooit. En dan zul je dus ook nooit starten om jouw goede voornemens in de praktijk te brengen. Dus: Kom maar door met die verhalen, want verhalen of niet: Jij neemt gewoon actie!

3. Kleine stapjes - Groot succes

The journey of a thousand miles begins with one step. Als je doel te groot is, maak ‘m kleiner. Klinkt simpel maar vaak stellen we onrealistisch grote doelen. Uit enthousiasme of uit ambitie. De kans dat we er dan niet in slagen wordt hierdoor groter. We verlangen te veel van onszelf in 1 keer. En vergeten voor het gemak even dat we minder tijd, geld en energie hebben dan we dachten. We overschatten dit vaak. Dus be prepared en wees realistisch. Geef je voornemen een cijfer tussen de 0 en de 10: Nul is ‘geen kans van slagen, waarschijnlijk ga ik het niet doen’ en 10 is ‘zeker kans van slagen, ik ga het sowieso doen no matter what.’ Heb je jouw voornemen lager dan een 7 gegeven? Maak je doel iets kleiner en simpeler. Daarna kun je altijd weer een nieuw doel stellen. Als een uur sporten bijvoorbeeld te veel is, maak er een half uur van. Is 3 x per week te vaak? Maak er 2 van. Hou het klein en realistisch. Meer kans op succes. Je kunt daarna altijd nog uitbreiden.

Met welke goede voornemens ga jij aan de slag? Probeer deze 3 tips alvast uit op jouw voornemens. Dan deel ik morgen de 3 volgende tips! Stay tuned.

Oh ja... Zin in een leuke video? Bekijk dan 'Waarom iemand anders jouw doelen altijd eerder realiseert dan jijzelf.'