4 Redenen waarom de millennials niet gelukkig zijn op hun werk...

Ben jij tussen 1980 en 2000 geboren? Gefeliciteerd! Dan ben je een Millennial. Maar of dit nou zo fijn is voor de carrière van je dromen, valt te betwijfelen. Volgens Simon Sinek zijn er 4 belangrijke oorzaken waarom we moeite hebben om werk te vinden waar we tevreden mee zijn. Hieronder de 4 redenen + de video van Simon Sinek over Millennials op hun werkplek. 

Reden 1: We zijn opgevoed als prinsen en prinsessen

Onze ouders hebben ons opgevoed alsof wij de nieuwe troonopvolgers zijn. Ze maakten ons wijs dat we alles maar konden kiezen, als we maar wilden. Aan de ene kant is dit natuurlijk heel fijn. Want we kregen alle aandacht en de vrijheid om te studeren wat we maar wilde. Maar aan de andere kant kan je stellen dat de illusie des te groter was, toen we de 'echte' wereld instapten. We werden geconfronteerd met het feit dat de wereld opeens niet meer alleen om ons draaide. Een wereld waarin niet alleen jij, maar iedereen heel speciaal blijkt te zijn. Waardoor dat speciale opeens toch niet meer zo speciaal is. 

Kortom; op de werkvloer hebben we moeite met het feit dat de aandacht verdeeld wordt over alle collega's. We staan niet meer centraal. Terwijl we hier wel recht op denken te hebben.

Reden 2: We groeien op in een 'gefilterde' wereld

We groeien op in een Facebook en Instagram wereld. En dat betekent dat we de wereld zien door een filter. Een filter die laat zien dat alles geweldig is. Zelfs de meest depressieve personen ogen op Facebook of Instagram een van de meest gelukkige figuren. Hierdoor lijkt het alsof we de enige zijn met periodes waarin we ons wat minder tof, cool, avontuurlijk, etc... voelen dan anderen.  Wil je hier meer over weten? Bekijk dan de video 'Het best bewaarde geheim van de mens'

Het gevolg hiervan is dat we denken dat ons leven, dus ook ons werkende leven, saaier, nietszeggender en minder leuk lijkt dan de facebook en instagrammende vrienden en kennissen.

Een ander interessant aspect is dat we in onze tienerjaren veel te maken kregen met nieuwe technologieën. Technologieën die nieuwe vormen van communicatie mogelijk maken. Waaronder Facebook. Maar deze nieuwe communicatievormen blijken net als alcohol en drugs ook erg verslavingsgevoelig te zijn.

Elke 'like' op Facebook en iedere bliep op onze smartphone zorgt ervoor dat we dopamine aanmaken. Een stofje dat ons goed laat voelen. Dopamine komt vrij als we bijvoorbeeld winnen met gokken, als we alcohol drinken of drugs gebruiken. Het doet ons dus even goed voelen, maar op lange termijn raken we  verslaafd, kunnen we aan niks anders denken en vergeten we de wereld om ons heen. En dit zorgt vaak voor veel problemen.

En juist in de puberteit zijn we erg gevoelig om verslaafd te raken aan de dopamine kick. Want in die periode wordt namelijk geacht dat we ook elaties gaan opbouwen. Daarom zijn we in die periode constant op zoek naar de goedkeuring van onze omgeving. Dit zorgt voor veel stress en frustratie. Automatisch zoeken we manieren om hier mee om te gaan. Sommige pubers komen erachter dat ze deze gevoelens van stress kunnen onderdrukken met alcohol of drugs. Uit onderzoek blijkt dan ook dat iedere verslaafde tijdens de puberteit voor het eerst in aanraking is gekomen met het verslavende middel. Dit is dan ook de reden waarom er leeftijdsrestricties gelden voor drugs en alcohol. 

Gek genoeg is dit niet aan de hand met social media. En dat terwijl social media net zo verslavend is als alcohol en drugs. Want elke 'like' zorgt ook voor aanmaak van dopamine. Dit zorgt ervoor dat we verslaafd raken aan 'likes'.

Wat is hierbij het probleem? Het gevolg hiervan is dat we bij stress niet naar een persoon toestappen, maar ons terugtrekken achter onze computers om daar 'likes' te verzamelen. 
Deze manier van 'coping' lijdt vaak tot verdere problemen. Steeds meer onderzoeken laten zien dat personen die veel uren besteden op social media een grotere kans hebben om depressief te raken.

Reden 3: We zijn verschrikkelijk ongeduldig

We leven in een wereld waarbij onze wensen direct bevredigd kunnen worden. We kunnen een pizza bestellen wanneer we willen. We kunnen een film kijken wanneer we daar zin in hebben We hoeven nooit te wachten.. Via Tinder kunnen we er zelfs voor zorgen dat we de opbouw van een relatie kunnen overslaan en direct overgaan tot sex.

Het enige wat niet direct bevredigd kan worden zijn de dingen die er écht toe doen. Zoals werk tevredenheid en het hebben van diepgaande relaties. We hebben hier geen geduld meer voor en hierdoor stoppen we vaak voortijdig met ons werk. Met als resultaat dat we nooit echt werkplezier zullen ervaren. Dat ons leventje maar een beetje blijft voortkabbelen en we niet echt tevreden zijn.

Reden 4: Veel bedrijven werken ons tegen

Veel bedrijven hebben alleen maar oog voor de winst in euro's die jij kan genereren op korte termijn. Terwijl ze er ook voor kunnen kiezen om de werknemers op de eerste plaats te zetten. Zodat we op lange termijn op een veel duurzamere manier van meer betekenis kunnen zijn.

Helaas krijgen velen van ons op het werk niet geleerd dat er ook projecten zijn waar we langer aan moeten werken voordat we hier bevrediging uit kunnen halen. We krijgen niet geleerd hoe we meer zelfvertrouwen kunnen krijgen. Of hoe we effectiever kunnen samenwerken. Maar het meest vervelende is dat we onszelf vaak de schuld geven als we niet tot volle bloei komen in een organisatie. Met als resultaat dat we opgebrand raken en ziek uitvallen. Volgens Sinek is het de verantwoordelijkheid van bedrijven om de werknemers hierin op te leiden. Simpelweg omdat de opvoeding en opleidingen hier steken hebben laten vallen.

Ben je het hier mee eens? Of juist helemaal niet? Laat het ons weten; wij zijn benieuwd!

Video: Simon Sinek over Millennials op de werkplek