De meest ongezellige vraag voor aan de kersttafel

De meest ongezellige vraag voor aan de kersttafel.

Waarmee je anderen wel helpt. Ga jij ‘m stellen?

Wat zou jij doen als je weet dat je over exact 1 jaar dood gaat? Stel jezelf eens een wereld zonder jou voor.

De meesten van ons (inclusief ondergetekende) houden er ab-so-luut niet van om na te denken over de dood. Het maakt ons bang. En toch: Nadenken over de dood heeft een voordeel. Het dwingt ons om na te denken over wat er nou echt toe doet in ons leven. En je we komen erachter wat eigenlijk best onbelangrijk en afleidend is. Maar waar we toch veel tijd en energie aan verspillen.

Als ik bovenstaande vraag aan mensen stel, zie je ze denken ‘Wat vraag jij nou weer? Lekker gezellig!’ Om er vanaf te zijn, krijg ik vage en algemene antwoorden. Maar wat er wel gebeurt, is dat mensen op een hele andere manier over hun leven na gaan denken. Want door zo een ongezellige vraag, evalueer je je leven wel. En je stelt prioriteiten. In plaats van de dagen en weken verder aan je voorbij te laten gaan. Alsof het leven oneindig is. Hoewel we allemaal weten dat dit niet zo is, leven we wel vaak zo. Best gek.

Hoe wil je herdacht worden?

Als degene die alle seizoenen van Desperate Housewives uit haar hoofd kent? Als degene die nauwelijks thuis was maar vooral aan het werk? Of als degene die vooral heel veel plannen maakte, maar ze niet uitvoerde? Welke verhalen zouden mensen over jou vertellen als je er niet meer bent? Welke verhalen zou je willen dat ze vertellen? Hoe kun je daaraan werken? Vanaf nu..

Als we geen idee hebben welke richting we op willen, als we geen doel in ons leven hebben, dan is dat vaak omdat we niet weten wat we nou echt belangrijk vinden. We weten niet wat onze waarden zijn. Of we weten het ergens wel, maar ze moeten nodig afgestoft en opgepoetst worden. En als je niet helder hebt wat je waarden zijn, dan vaar je mee op andermans waarden. Je leeft naar de prioriteiten en doelen van anderen in plaats van die van jezelf. Een one way ticket voor een unhappy & unhealthy life.

Om betekenis te geven aan je leven, is het de kunst om je belangrijkste waarden te verhelderen.

Om die te ontdekken EN ernaar te leven, moet je toch echt van de bank af en actie ondernemen. En verder nadenken dan het gebaande pad. Probeer je eens een wereld voor te stellen zonder jou. Wat wil je graag achterlaten? En wat zegt dit over waar jij voor wilt staan?

Dus: Wat zou jouw antwoord op deze vraag zijn? En ga jij 'm stellen aan je liefste familie en vrienden deze kerstdagen?

Even ongezellig, maar hé; ook that’s life.