3 dingen die we van Tijn kunnen leren

3 dingen die we van Tijn kunnen leren

Tijn, lieve Tijn. Het jongetje dat met zijn potje nagellak voor het Glazen Huis stond. Mocht je het gemist hebben: Tijn is 6 en heeft niet lang meer te leven. Tijn lijdt aan DIPG (hersenstamkanker). Door nagels te lakken, wil hij geld ophalen zodat kinderen niet sterven aan longontsteking. En dat lukt hem. Wat zeg ik: Dat lukt hem vet goed. Inmiddels staat de teller op ruim een miljoen.

Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik hou het niet droog zodra ik zijn verhaal lees. Niet voor niks dat heel Nederland in de ban is. Want Tijn is niet zomaar een jongetje: Hij is ziek en leeft niet lang meer. En mijn god, wat is dat zielig. Maar wat Tijn nog veel specialer maakt is dit:

Tijn inspireert.

En er zijn 3 dingen die wij allemaal van hem kunnen leren. Read on want hier komen ze:

1. Tijn doet wat hij super belangrijk vindt

Tijn staat ergens voor. Hij wil dat andere kinderen niet ziek worden. Dat ze nog veel ouder kunnen worden. Hij is misschien pas 6 jaar maar Tijn heeft duidelijke waarden: Zorgen voor anderen, compassie en liefde. En belangrijker nog: Tijn handelt naar zijn waarden.

2. Tijn komt in actie

Ondanks de ellende, ondanks de pijn die Tijn waarschijnlijk heeft, komt hij in actie. Omdat hij het zo belangrijk vindt dat andere kinderen een gezond leven krijgen. Ik weet niet hoeveel pijn Tijn heeft, of hoe vermoeiend een tochtje naar het Glazen Huis voor hem is. Maar hoe dan ook: Hij gaat. Samen met zijn vader - voor wie het ongetwijfeld niet makkelijk zal zijn. Ondanks hun verdriet en ellende gaan ze voor wat ze belangrijk vinden. Ze laten zich niet tegenhouden, ze stellen hun actie niet uit. Ze staan daar. Met hun potje nagellak.

3. Tijn inspireert anderen - en het maakt niet uit wie dat is

DJ’s, politici, zangers, de buurman. Het maakt niet uit. Iedereen lijkt gegrepen door Tijn’s actie. En ineens lijkt het minder belangrijk welke politieke partij je aanhangt of naar welke muziek je luistert. We hebben allemaal gelakte nageltjes deze kerst. We vinden Tijn allemaal een held. En we doneren massaal voor het Rode Kruis.

Zou het niet fijn zijn als we allemaal een beetje zouden doen zoals Tijn?

Als we allemaal een beetje meer leven naar onze waarden? Als we allemaal meer doen wat we echt belangrijk vinden? Waar we echt voor willen staan? Ook al hebben we een rotdag, ook al zijn we ziek, ook al hebben we gedachtes die niet altijd vrolijk zijn. Stiekem willen we de wereld allemaal een beetje beter maken. Met elkaar. En niet alleen met kerst, maar ons hele leven lang.

Hoe verdrietig ook: Tijn gaat ons snel verlaten. En uiteindelijk doen we dit allemaal. Laten we Tijn’s inspiratie meenemen. In ons leven dat zeker ook niet oneindig is. En korter dan we vaak denken. Doe het voor Tijn, voor zijn vader en voor jezelf. Want leven naar je waarden, naar waar jij voor staat, brengt je veel dichter bij een betekenisvol leven. Hoe lang of hoe kort dat ook is.

Bedankt lieve Tijn. Dat jij de wereld een beetje mooier kleurt.

Zo, dan ga ik nu snel verder met lakken.