Mentale kreukels glad strijken

Kijktip: Sophie in de mentale kreukels

Hoe komt het dat er meer dan 1 miljoen (!) Nederlanders rondlopen met burn out klachten? En wat doe je eraan? Sophie Hilbrand ging op zoek naar antwoorden in het tv programma ‘Sophie in de mentale kreukels.’

Nu ging mijn hart sneller kloppen van dit programma want oh wat fijn dat er nu meer aandacht komt voor de toename aan burn outs! Dit is namelijk precies wat we met de Training Farm onder de aandacht brengen.

Met de Training Farm zijn wij op missie om van de millennials de gelukkigste generatie ooit te maken. En daarmee bedoelen we niet dat iedereen de hele dag zingend rond huppelt. Nee. Daarmee bedoelen we dat onze generatie genoten leeft naar wat ze echt belangrijk vinden. Het leven betekenis geven. En daarin goed kunnen omgaan met tegenslagen, Dit is belangrijker dan ooit. Want de burn out klachten nemen dus steeds meer toe.

Mentale kreukels

Oke, terug naar het programma ‘Sophie in de mentale kreukels’. Mentale kreukels. Ik vind ‘m leuk gevonden. Een kreukel kun je weer glad strijken. Maar je weet dat het na een tijdje weer gaat kreuken. En dat je die dus weer uit de kreukels moet halen.

Zo werkt het ook met ons brein. Zitten we in de mentale kreukels? Dan is het niet efficiënt om met man en macht te proberen om altijd ongekreukt door het leven te gaan. Je weet immers dat dit niet lukt. Het zit ‘m erin dat je weet hoe je terug veert. Psychologische flexibiliteit noemen we dat: Hoe ga je om met de kreukels? Want als je dat weet, dan heb je daar de rest van je leven profijt van. Fijn toch?

Ongemak proberen te vermijden

Sophie probeert allerlei dingen uit tijdens haar zoektocht. Van boomknuffelen tot aum meditatie en van paardencoaching tot bezoekjes aan de psychiater.

Opvallend is dat Sophie op zoek is naar het voorkomen van een tweede burn out. En ze is daarmee niet de enige. Allemaal proberen we vervelende dingen te vermijden. 24/7 ons goed voelen: dat is wat we willen. En daarmee zitten we - samen met Sophie - in de Geluks Illusie. Benieuwd naar die illusie? Ik schreef er eerder een blog over. 

Kwetsbaarheid

Het mooie aan dit programma is dat Sophie haar eigen kwetsbaarheid toont. Persoonlijk ben ik best een beetje fan van haar: Ze komt stoer, eerlijk en authentiek over. Nu durft ze ook een andere kant van zichzelf te laten zien. En benoemt ze zelf hoe lastig ze dit vindt. Ze bespreekt niet alleen haar burn-out van 4 jaar geleden, maar ook twee botsende waarden die ze heeft: Er zijn voor haar kinderen en zich vol inzetten voor haar werk. En dat vreet aan haar. Een dilemma waar menig mens zich hoogstwaarschijnlijk in herkent.

Ze sluit ermee af dat ze had getwijfeld of ze bepaalde dingen wel zou uitzenden. En dat heeft ze toch gedaan. Met als doel om anderen te helpen. Brownie points voor Sophie! Had ze dit weg gelaten, dan had ze meegedaan aan wat we met elkaar in de maatschappij doen: Onze kwetsbaarheid niet tonen. En onze mooie, toffe dingen extra uitlichten. Waardoor we allemaal denken dat we de enigen zijn met sh*t.

Bovendien krijgt Sophie het voor elkaar om bekend Nederland te laten vertellen over hun moeilijke momenten, stress en burn-outs. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar volgens mij werkt dit verhelderend. Ontnuchterend toch om te horen dat ook Marco Borsato, Barry Atsma en Wendy van Dijk zo hun moeilijkheden hebben?

Tijd voor Actie!

Heb je het programma nog niet gezien? Ga het kijken! En nadat je dan wat momentjes op de bank tv hebt gekeken, bedenk je dan dit: Je gevoelens en gedachten heb je niet in de hand. Je acties wel. Dus wil jij meer uit je leven halen?

Dan is het tijd voor wat actie!

What’s next:

  1. Deel meer met je omgeving: Wat gaat goed? Wat gaat minder?
  2. Merk op wat je daarvoor terug krijgt; waarschijnlijk verdiept het je relatie met de ander.
  3. Ga na wat jij werkelijk belangrijk vindt: Wat zijn jouw belangrijkste waarden?
  4. Hoe ga jij meer doen van wat jij echt belangrijk vindt? Wat en wie heb je daarvoor nodig?

Koffie doen?

Net als Sophie zijn wij er groot voorstander van om burn out klachten te voorkomen. We willen mensen het meeste uit hun leven laten halen. Wil je hier een keer over kletsen? Stuur ons een berichtje en we leren je graag kennen!