Hoe word je nu écht gelukkig?

 

Als we de meeste zelfhulpboeken moeten geloven is het een kwestie van positief denken. En dan komt het helemaal goed met je. Maar altijd en eeuwig positief proberen te zijn kan behoorlijk STRESSVOL zijn.

 

Sophie als voorbeeld

Sophie wil graag meer energie en beter in haar vel zitten.
Maar wat ze ook doet om zich fitter, energieker en aantrekkelijker te voelen, dit werkt niet. Daarnaast heeft ze allemaal vage klachten en is ze vaak moe. Sophie is bang om verkeerde keuzes te maken en daarmee vaak besluiteloos. Toch probeert ze positief te denken en zegt tegen zichzelf en haar vrienden dat het prima gaat. En omdat IEDEREEN altijd zegt dat het goed gaat, lijkt het alsof het normaal is om gelukkig te zijn. 

En dat is niet zo gek. We hebben immers zoveel redenen om gelukkig te kunnen zijn. We hebben goede huisvesting. Meer en beter voedsel. Uitstekende medische voorzieningen. Toegang tot Onderwijs. Rechtshulp. Sociale voorzieningen. Schoon water. De vrijheid om te reizen. En om je mening uit te spreken. Te stemmen. Maar de waarheid is dat we in het algemeen helemaal niet zo gelukkig zijn.

We voelen ons ook vaak ellendig

Een paar ontnuchterende cijfers: 1 op de 20 mensen heeft een depressie. 1 op de 5 is zo nu en dan depressief, 1 op de 4 heeft een verslaving. 30% van de volwassen bevolking lijdt aan een erkende psychische stoornis. En van alle mensen die jij kent… zal bijna de helft op een gegeven ogenblik in zijn leven denken dat zelfmoord de beste oplossing is. En 1 op de 10 zal daadwerkelijk een zelfmoordpoging doen. Het is dus knap lastig om gelukkig te zijn.

Hoe kan dit?

Hiervoor gaan we terug naar de holbewoners. Dit is Harrie de Holbewoner. Wat zouden zijn behoeften zijn? Dat zijn de basisbehoeften om te overleven: Voedsel, water, onderdak, seks. En Harrie heeft 1 grote prioriteit: Niet opgegeten worden. Als Harrie goed was in het afwenden van gevaar dan was zijn overlevingskans vele malen groter.

Nu zijn de gevaren waar Harrie mee te maken had er natuurlijk. niet meer. Maar nu hebben we te maken met afwijzing, je baan, overgewicht, relatieproblemen, verlies, status, etc.. Maar wat denk je dat de grootste bedreiging van Harrie voor zijn overleving was? Dat is ALLEEN ZIJN.

Alleen zijn...

Zonder bescherming van zijn stam was Harrie een makkelijke prooi. En tegenwoordig is dat nog steeds zo. We vrezen nog steeds voor afwijzing. Daarom proberen we onszelf te beschermen door ons met anderen te vergelijken. Pas ik er wel bij? Doe ik niets verkeerd? Ben ik even goed als de anderen? En destijds kon Harrie zich met weinig anderen vergelijken. Maar nu kunnen we ons vergelijken met de hele wereld.  

De succesformule

En dan nog iets. De succesformule van Harrie de holbewoner was. Meer=beter En dat is eigenlijk nog steeds zo. We willen alleen maar meer.  En hebben we vooral aandacht wat we tekort komen. Met onvrede als gevolg. Ditzelfde geldt voor geluk. We willen het meer en meer. 

Geluk: 2 definities

Wat is geluk eigenlijk? Geluk heeft twee heel verschillende betekenissen. De eerste betekenis van geluk is ‘EEN GOED GEVOEL’ En omdat geluk goed voelt,  jagen we het na. Maar we ontdekken al snel dat het niet voor eeuwig voortduurt. Je leven lang dit gevoel najagen is niet alleen onbevredigend, maar hoe meer je probeert alleen plezierige gevoelens te hebben, des te Angstiger en depressiever je je zult voelen als ze je ontglippen Bij de andere betekenis van geluk die we bij de Training Farm hanteren staat het CREEREN van een rijk, vervuld en zinvol leven voorop.  Dit houdt in dat je belangrijke zaken aanpakt. Naar voor jou waardevolle doelen toewerkt. Je volledig inzetten voor waar jij voor wilt staan. En dit zal gepaard gaan met het volledige scala aan menselijke emoties. Natuurlijk willen we ons allemaal goed voelen. Maar dit proberen te vermijden is bij voorbaat gedoemd om te mislukken. Feit is: PIJN maakt deel uit van het leven. Denk aan: Verlies, Afwijzing, Ziekte, Overgewicht, Relatieproblemen.

Het goede nieuws

Het goede nieuws is: Je kunt leren om met pijnlijke gevoelens om te gaan.

  • Door er ruimte voor te maken
  • Er boven te staan

  • Een waardevol leven te creëren            

En wij bij de Training Farm laten zien hoe je dat doet aan de hand van de Acceptance and Commitment principes.

Geïnteresseerd?

Meld je aan voor de gratis online cursus en geef jezelf een boost!