Herken jij de 9 redenen waarom jij je dromen niet waarmaakt?

dromen-waarmaken-mindfulness-training-redenen-moeilijk-vermoeid

Ik kan natuurlijk niet in jouw hoofd kijken maar ik heb een licht vermoeden dat mijn brein aardig hetzelfde in elkaar steekt als die van jou. En dat onderstaande redenen om geen actie te ondernemen je dus bekend voorkomen. Want laten we nou allemaal gezegend zijn met een brein dat enorm goed is in redenen verzinnen. Redenen waarom we iets niet moeten doen, of waarom we iets beter kunnen uitstellen.

De 9 redenen

  • Het is te moeilijk
  • Ik ben nu te moe
  • Ik ben nog niet zelfverzekerd genoeg, maar straks…
  • Ik ben hier gewoon niet goed in
  • Zo ben ik nu eenmaal
  • Het is nu niet het juiste moment
  • Het gaat toch fout
  • Ik heb geen geld om... maar straks..
  • Zodra ik me beter en fitter voel dan…

Ons brein

Ons brein heeft ons het liefste veilig en happy. Zonder vervelende gedachten en emoties. En doet er dan ook alles aan om ons in onze comfort-zone te houden. Je zou ons brein kunnen zien als een excuus-machine. Een apparaat dat geen uit-knop heeft en maar doorgaat. Reden na reden na reden produceert het. En dat hoeft geen probleem te zijn. Het is alleen een probleem als het je tegen houdt in wat je nou eigenlijk echt wil doen. Zoals dat bedrijf opzetten, die droomreis maken, op die leuke persoon afstappen of voor die extra verantwoordelijkheid vragen op je werk omdat je graag promotie wilt. We laten ons allemaal commanderen door onze gedachten – door de redenen van onze excuus-machine. Het is immers niet comfortabel om nieuwe stappen te zetten en uitdagingen aan te gaan. Het is op het eerste gezicht prettiger – comfortabeler - binnen onze comfort-zone. Dat gezellige, knusse huiskamertje, met 4 muren, dat we zo goed kennen. Veilig en voorspelbaar. We kunnen er de hele tijd in verblijven, warm en comfy. Het enige probleem is dat we dan niet de stappen nemen richting de carrière / droombaan / partner / wereldreis waar we al zo lang naar verlangen. En zodra we die kamer uit willen, gaat dat excuus-apparaat harder loeien. Het slaat ons om de oren met argumenten– heel veel, hele goede excuses – over waarom je het niet kan doen, of waarom je het niet zou moeten doen – ‘te moe’ ‘te moeilijk’ ‘ te druk’  ‘ik ben niet goed genoeg’ ‘het is niet belangrijk’ ‘ik doe het later wel.’ Verleidelijk dus om die bank weer op te gaan. Maar bedenk je dit: Als je jouw droom opgeeft, als je geen actie onderneemt en in het comfortabele huisje blijft zitten; verrijkt dat jouw leven op de lange termijn? Als dat het doet: Geen probleem! Stay where you are. Doet het dat echter niet? Tijd voor actie! 

Wacht niet totdat je excuus-apparaat ophoudt want die gaat gewoon door – die heeft geen uit-knop. Doe je pyjamapak uit, open de deur en merk op dat je excuus-machine allerlei argumenten afvuurt. Maak in je hoofd een aantekening (bijv.. ‘Jep, daar zijn de argumenten!’ ‘dat is mijn excuus-machine die op volle toeren draait’’) en ga door met stappen zetten richting jouw droom. Ook al lijken al die redenen goed, ook al voelen we ons een beetje oncomfortabel, bang en onzeker. Het zijn immers “maar” gedachten (en gedachten zijn woorden) en emoties (die gaan voorbij – net als het weer, let maar op). Als je bereid bent actie te ondernemen, dan neem je dit op de koop toe. Wellicht even geen comfy joggingbroek, bank en voorspelbare omgeving, maar je bent wel bezig om jouw leven te verrijken. Ik zou zeggen: Go for it!

Hou maar eens bij wanneer jouw excuus-machine afgaat. En bedenk dan of je erop in wilt gaan of niet. Kies je op dat moment voor jouw comfort zone of voor een stap richting jouw doelen?

Vind je het lastig om te herkennen wanneer jouw brein onbewust redenen afvuurt? Of weet je dit wel, maar is het nemen van vervolgstappen nog een obstakel? Wil jij hier beter in worden zodat je concrete acties gaat ondernemen om jouw dromen achterna te gaan? Wij helpen je graag. Bekijk ons aanbod.