4 Keuzes waarmee jij altijd 'in charge' bent

 
altijd-controle-keuzes-baas-mindfulness
 

We krijgen allemaal te maken met lastige situaties waar we moeilijk uitkomen. Dan is het fijn om een keuze te hebben. Dat geeft ons het idee dat we in charge zijn. Soms voelt dat alleen niet zo; als we overladen zijn met taken, overspoeld door stress en totaal opgaan in de hectiek van alledag. Of als ons iets naars overkomt, zoals ziekte van een dierbaar iemand of verlies van je baan. Ook in de meest heftige gebeurtenissen hebben we een keuze. Een keuze uit 4 opties.

Optie 1: LEAVE   

Ga weg uit de situatie: Just leave. Makkelijker gezegd dan gedaan. En niet altijd mogelijk - als je in de gevangenis zit bijvoorbeeld. Meestal is het echter wel een optie; en als dat zo is: Vraag jezelf het volgende af: Is mijn leven rijker en waardevoller als ik weg ga? Uit mijn baan stap, van mijn partner weg ga, breek met vrienden enzovoort?  Zo ja: Leave! Zo nee, dan zijn er nog 3 opties. Read On...

Optie 2: STAY & CHANGE

Blijf en verander wat veranderd kan worden. Als je moet blijven, of als je wilt blijven: Dan Hop hop! In de benen en onderneem de acties die nodig zijn om jouw situatie te verbeteren of om te voorkomen dat het erger wordt.

LetOp #1: Je hebt veel meer controle over wat je doet dan over wat je denkt en voelt. Dus richt je vooral op concrete handelingen: Wat kun je fysiek doen en wat kun je zeggen om dingen te verbeteren? Welke vaardigheden kun je hierbij gebruiken? Welke hulp en middelen heb je hiervoor nodig van anderen?

LetOp #2: Andere mensen kun je niet controleren. Je kunt wel hun gedrag beïnvloeden door wat jij fysiek doet en wat je zegt. Dus je eerste stap begint bij jouw eigen beweging (letterlijk: in de benen komen) en jouw woorden.

Optie 3: STAY & ACCEPT

Als je alles hebt gedaan om de situatie te verbeteren - of om te voorkomen dat het erger wordt, en je nog steeds niet weg kan uit de situatie, of niet weg wilt dan is er optie 3: Accepteer wat je niet kunt veranderen. Erken dat dit de realiteit is, in elk geval op dit moment. Je wil het niet, je bent het er niet mee eens, het is pijnlijk..en toch: dit is wat het is. In elk geval voor nu. Maak vervolgens ruimte voor al je pijnlijke gedachten en gevoelens, die gegarandeerd de kop opsteken wanneer er sprake is van een reality gap: Een gat tussen de realiteit die je wilt en de realiteit die je hebt. Oefen self-kindness en laat deze pijnlijke gedachten en gevoelens vrij door je gaan, zonder er tegen te vechten of ermee aan de haal te gaan. Kies de waarden die jij belangrijk vindt in je leven - ook al heb je het nu lastig. Vindt kleine manieren om naar je waarden te leven.

Optie 4: STAY & GIVE UP & DO STUFF THAT MAKES IT WORSE  

Ja, dit is echt een optie - een optie die we helaas veel maken wanneer we het moeilijk hebben. Misschien moeten we in de vervelende situatie blijven, of misschien kiezen we ervoor; hoe dan ook: We geven op. We geven het op om constructieve actie te ondernemen om de situatie te verbeteren - of om te voorkomen dat die erger wordt. We geven het op om naar onze waarden te leven. We verzanden in hulpeloosheid en hopeloosheid: ‘Het is allemaal te moeilijk.’ Zodra we opgeven, doen we handelingen die niet bijdragen aan een verbeterde situatie (alcohol, ongezond eten, drugs, vermijden van sociale activiteiten, uitstelgedrag, vermijden van belangrijke mensen, plaatsen en activiteiten, proberen te vluchten van de moeilijke werkelijkheid door gamen, tv kijken en tig andere afleidingen).

Kortom: De volgende keer dat jij in een lastige situatie zit en het lijkt alsof je er geen controle over hebt: Bedenk dan dat je 4 keuzes hebt. It’s up to you!

Heb je support nodig bij het maken van jouw keuze? Weet jij bijvoorbeeld wel wat je moet accepteren, maar heb je hier moeite mee? Of wil je meer zelfcompassie krijgen en weet je niet hoe? Wil jij een concreter actieplan om te veranderen wat je kunt veranderen?

Wij helpen je graag op weg! Bekijk hier ons aanbod.