Waarom 'jezelf voor schut zetten' goed kan zijn voor een leuker leven

 
Schaamte-voorbij-Training-Farm
 

Mezelf voor schut zetten... dat is vaak genoeg gebeurd. 
Bijvoorbeeld door over mijn eigen benen te struikelen terwijl ik een imponerende dance-move dacht te maken. Of bij het houden van een grappige speech die, gezien de reacties, toch niet zo grappig bleek te zijn. 

Iedereen kent het wel, maar niemand wil het: Jezelf voor schut zetten en je diep schamen. Toch kan dit erg effectief zijn. Het kan je helpen om meer te gaan doen wat je écht belangrijk vindt.

Voordat je ergens goed in kunt zijn...

Voordat ik een kei werd in gitaarspelen, moest ik (en mijn omgeving) door een diep dal vol lelijke klanken. Al mijn oefenuren om een zo goed mogelijk geluid uit de gitaar te halen resulteerde in tig valse noten. Nu denk je waarschijnlijk dat ik inmiddels een fantastische gitarist ben. Niets is minder waar. Ik ben nog steeds hard aan het oefenen want het is nog steeds niet om aan te horen.

Luister maar..Of eigenlijk. Luister niet..

Jezelf voor schut zetten, je diep schamen, met andere woorden FALEN!

De meeste van ons proberen dit te vermijden. Want eerlijk is eerlijk: Het is niet bepaald fijn. Het liefste hebben we allemaal een perfect Instagram leven en laten we op Facebook zien dat we naar de hipste feestjes gaan, de tofste vrienden hebben en super sportief zijn op onze wielrenfiets. We laten graag zien dat we het allemaal dik voor elkaar hebben. In feite houden we elkaar op die manier allemaal voor de gek. Want geloof me, iedereen is bang om te falen en om voor schut te staan.

En toch: Om uiteindelijk fantastisch in iets te worden, kun je je beter wel in gênante situaties gooien. Voordat je goed in iets kunt zijn en iets kunt doen wat voor jou telt, moet je slecht zijn in iets en geen idee hebben waar je mee bezig bent. Want als je altijd maar dingen vermijd die mogelijk gênant zijn, of je mogelijk voor schut zetten, dan zul je nooit eindigen in iets doen dat écht belangrijk voor je is. Het komt in feite allemaal neer op kwetsbaarheid.

Wat wil jij heel graag doen en stel je steeds uit?

Waarover denk je al een hele tijd na? Waar fantaseer jij over? Je hebt ongetwijfeld je eigen redenen waarom je dit nog niet gedaan hebt. En je herhaalt deze redenen eindeloos in jezelf. We proberen onszelf er vaak van te overtuigen dat onze argumenten heel plausibel zijn voor ons uitstelgedrag. Maar meestal komt het neer op redenen zoals ‘Mijn vrienden zouden me uitlachen’ of ‘Als ik zou falen, dan zou ik voor gek staan.’ In zo'n geval is de kans groot dat je dingen vermijd die je super belangrijk vindt. Daadwerkelijk actie ondernemen is dan waarschijnlijk zo spannend dat je het maar uitstelt. Gevoelens van angst en onzekerheid willen we namelijk liever niet.  

Stiekem gaat het ons er eigenlijk niet zozeer om wat vrienden of collega’s van onze nieuwe acties vinden. We steken zelf onze kop in het zand voor al die gevoelens van onzekerheid en schaamte. Heel prettig in eerste instantie want ‘Bye bye nare gedachtes, flaters slaan, zweetplekken en ander ongemak.’ Maar ook Bye bye dingen die er echt toe doen. Want mooie dingen zijn van nature uniek en onconventioneel. Om ze te bereiken moeten we doorzetten. En dat kan eng zijn. Soms maken we onszelf dan wijs dat we het niet doen omdat anderen het zouden afkeuren.

Makkelijk gezegd, moeilijk gedaan. En toch: Omarm schaamte. Hallo fouten! Jezelf dom voelen hoort bij de weg naar belangrijke zaken. Zo bereik je de dingen die voor jou tellen. Die voor jou van betekenis zijn.  Hoe beangstigender een grote levenskeuze voor je is, hoe meer je die keuze waarschijnlijk moet maken.

Dus: Wat stel jij al een hele tijd uit? Wat wil je graag maar schuif je steeds vooruit omdat je denkt dat het je niet lukt? Of dat je dit niet durft? Laten we allemaal de struisvogelpolitiek even niet meer beoefenen: Kop uit het zand en Make it Happen! Dan kunnen we daarbij ook nog wel leuke foto’s op Instagram plaatsen en trots op Facebook posten waar we mee bezig zijn.