De reden waarom jij sommige problemen niet opgelost krijgt

 
 

 

Problemen. Iedereen heeft ze in meer of mindere mate. Van financiële problemen tot interne problemen. Oftewel problemen in je hoofd. Dat je bijvoorbeeld niet doet van wat je eigenlijk wilt, of in ieder geval te weinig. Of dat je vindt dat je beter je best moet doen op je werk. Of dat het je maar niet lukt om nieuwe leuke mensen te ontmoeten. Het spreekt voor zich dat we deze problemen, als we mochten kiezen, het liefst zo snel mogelijk oplossen.

Maar grote kans dat dit ongeacht onze discipline en acties om ervan af te komen, we er nog steeds mee kampen.

Hoe komt dat?

Dit heeft te maken met hoe mensen van nature gewend zijn om problemen op te lossen. Als onze auto kapot is, repareren we hem of kopen een nieuwe en zijn we van het probleem af. Deze tactiek werkt erg goed voor de problemen in de materiële wereld. Daarom passen we deze tactiek ook toe voor onze interne problemen. De problemen in ons hoofd. We streven als mens allemaal naar iets anders, iets beters. En dat is mooi, omdat we zo blijven groeien. Zo blijven we vitaal en vernieuwend. Maar waar we vaak al snel tegen aan lopen is dat we tijdens het streven naar iets anders en iets beters een probleem tegenkomen. Een probleem die zich in ons hoofd voordoet. Een intern probleem.

Je wilt bijvoorbeeld meer contact met je vrienden, maar op het moment dat je contact zoekt zijn ze druk, hebben ze geen tijd om af te spreken. Het is niet gek, dat in je hoofd het probleem 'Ik ben geen leuke vriend' ontstaat. 

En op het moment dat we deze gedachte als probleem gaan zien, dan krijgen we het niet opgelost. Zoals ik al schreef, mensen zijn geneigd dit probleem op te lossen alsof ze een kapotte auto repareren. De gedachte wordt daardoor gezien als een kapotte bougie of een lekke band.
En met man en macht proberen we het kapotte onderdeel (de gedachte) te vervangen. En tot nu toe heb ik nog niemand ontmoet of ontdekt die dit gelukt is... Of wel?

Hoe vervangen we een gedachte?

Waar zit de gedachte? Ergens in ons brein ja. Maar hoe krijgen we het eruit? Hoe repareren we het? Er is maar 1 oplossing. Een hersenoperatie. Grote kans dat je deze gedachte dan kwijtraakt, alleen dan wel samen met 1000 andere functies die je brein voor je uitoefent. Niet echt een oplossing lijkt me.

Conclusie

We kunnen onze gedachten niet vervangen, we kunnen niet van onze interne problemen af komen. Ze zitten nu eenmaal in ons brein. Iedereen die je wijsmaakt dat dit wel kan, zou ik niet geloven. Behalve een hersenchirurg natuurlijk.

Het goede nieuws?

De vervelende gedachte, bijvoorbeeld 'Ik ben geen leuke vriend' is niet het probleem. Het probleem is dat jij denkt dat je van je probleem af moet. Dat je ermee aan de haal gaat.
Op het moment dat jij realiseert dat je gedachte geen auto-onderdeel is, maar eerder een soort wolk, dat constant verandert en zich aanpast dan heb je een eerste stap gezet.

En omdat je brein zich aanpast kan je het trainen. Dat betekent niet dat je geen interne problemen meer zult hebben. De wolken blijven namelijk komen. Net als het weer. Maar het betekent wel dat je jouw brein kan trainen zodat je minder aan de haal gaat met deze gedachten. Dit kan heel simpel, door zo nu en dan een paar Train your Mind, Mindfulness oefeningen toe te passen. Download hiervoor de Training Farm - Train your Mind App

Tip: Probeer de oefening niet te zien als techniek om je gedachten te controleren of ervan af te komen. Dit is onmogelijk. 
Succes! En ik ben benieuwd hoe je de oefening ervaart. Laat het weten als comment.