5 Tips voor minder stress en een gezonder leven

5-tips-voor-minder-stress-en-een-gezonder-leven
Emoties, gevoelens en gedachtes kunnen we niet controleren. Maar acties wel. Met welke actie start jij deze week?

1. Creëer

Creëer je eigen moestuintje, maak een fotoalbum, bereid een 3-gangen diner, plant bloemen in je tuin. Kortom: Maak iets. Fysiek met je handen bezig zijn zorgt voor meer rust (je bent immers actief bezig) en direct resultaat zien spreekt het beloningssysteem in onze hersenen aan. Wat voor een positief gevoel zorgt. En komt dit positieve gevoel niet, of maar voor even? Bedenk dan dat dit normaal is. We zijn menselijk. In dat geval heb je in elk geval iets gemaakt :)

2. Werk slimmer – niet harder

Prioriteer je activiteiten en bewaar de minst belangrijke voor later. Waarschijnlijk zul je moeten accepteren dat je inbox nooit op nul staat. Of in elk geval niet voor lang. Bouw ook wat me-time in –een moment voor jezelf op een dag. Ook al is het maar heel kort.

3. Leer iets nieuws

Nieuwe vaardigheden leren geeft ons het gevoel dat we iets bereiken. Probeer jezelf eens in te schrijven voor een kook workshop, of een kite workshop, een duikles, leer een nieuw instrument spelen, ga naar een museum. Volg een yogales, ga dansen of hoelahoepen. Neem eens een andere route naar je werk. Gebruik nieuwe ervaringen als mentale stimulans in plaats van je te focussen op het bereiken van nieuwe kwalificaties, Stel jezelf een doel; daag jezelf uit in je werk of daarbuiten.

4.Geef!

Hoe meer je geeft, hoe meer je jezelf gelukkig voelt. Zelfs het kleinste gebaar telt, zoals lachen of iemand bedanken. Grotere dingen zoals vrijwilligerswerk doen, kunnen natuurlijk ook. Maar als je daar geen tijd voor hebt, probeer dan elke dag iets kleins te doen. Zoals koffie halen voor je collega’s, iemand een compliment maken of iemand een ouderwets kaartje sturen. Iets aardigs doen stimuleert het beloningsgebied in je brein, wat voor positieve gevoelens zorgt..

5.Wees mindful

Wees je bewust van je gedachten en gevoelens, en als je gedachten ervoor zorgen dat je niet meer in het huidige moment bent, merk op dat je de gedachten hebt. En focus je weer op de activiteit waar je mee bezig was. Wees je bewust van jezelf en je omgeving, ook tijdens je dagelijkse routine. Hoe je dit simpel doet, lees je hier.